Cloud QR

by Digitalt Hjärta

Kom igång med QR-koder

Att arbeta med QR-koder kan vara ett både spännande och enkelt sätt att upptäcka ny information. Det kan kännas lite magiskt att se vad som döljer sig bakom dom märkliga fyrkanterna i QR-koden.

Användningsområdena för QR-koden begränsas i princip bara av vår fantasi och uppfinningsrikedom. Här är ett par exempel hur du kan använda QR-koder i klassrummet eller förskolan.

Skapa QR-koder

Att skapa QR-koder upplevs ibland som svårt, men det behöver det verkligen inte vara! Det är dock viktigt att förstå att en QR-kod i de flesta fall är precis som vilken webb-länk som helst och därför måste materialet du vill skapa en QR-kod till finnas på webben. QR-koder som endast innehåller text fungerar bra offline också.

Skapa QR online gratis

Enklare med Cloud QR

Appen Cloud QR försöker göra QR-skapande så enkelt och roligt som möjligt. Det som ofta upplevts krångligt med QR-koder är att man först måste ladda upp material till internet och skapa QR-koder av länken. Cloud QR gör det åt dig och låter dig skapa QR-koder av text, länkar, bilder, ljud, video, dokument, med mera genom att ladda upp det till nätet åt dig och skapa en QR-kod av länken.

Mer om fördelarna med Cloud QR

Skanna QR-koder med en QR Reader

QR-läsare, eller QR Readers som de ofta kallas, gör det enkelt att skanna QR-koden och visa vart länken leder. Cloud QR och Cloud QR Skanner gör skannandet lite mer barnvänligt genom att minska risken att man klickar sig vidare till olämpligt material. T ex om man skannar en kod som länkar till Youtube visas endast filmen, medan relaterade klipp, kommentarer och sociala funktioner är dolda.

Ladda ner Cloud QR
Ladda ner Cloud QR Skanner

Tänk på GDPR

För att QR-koder ska fungera bra behöver materialet de länkar till vara publicerat på internet och vara publikt tillgängligt. Tänk på att behandla det du publicerar på samma vis som om du skulle publicera det på en blogg eller öppen Facebook-grupp.

Hos Datainspektionen kan du läsa mer om vad som gäller för Dataskyddsförordningen (GDPR). Även Pedagog Stockholm har en bra sammanställning om Personuppgiftslagen i skolan.

Med appen Anonymizer kan du enkelt "sudda" ansikten i bilder.